Energikoks – energibesparende og prisbesparende varmekilde

Energikoks er blot ét af mange navne, som petroleumskoks er bedre kendt under. Du vil ofte også finde produktet under følgende navne: Futorex, Tigerkoks, Petrorex, Petcoke og Koks.

Energikoks er et affaldsprodukt fra fremstillingen af olie, og er ideelt at fyre op med. Dette skyldes, at energikoksene har en utrolig høj brændværdi, og forbrændingen deraf skal derfor overvåges, så der ikke sker en overophedning af varmesystemet.

energikoks

Det anbefales at fyre op med brænde, før energikoksene tilføjes til forbrændingen. Du kan starte med at tænde op med træ og papir til, at der er et godt glødelag. Dette vil give det bedste og sikreste resultat.
Når dette er opnået, rystes overskydende aske svagt bort, hvorefter der åbnes helt for underluften i et par minutter, hvilket vil resultere i, at glødelaget blusser op. Den øverste ventil som er sekundærluft, skrues ned, så den kun står en halv omgang åben. Du skal herefter fastholde ventilen i denne position indtil, at du er færdig med at fyre med energikoks. Derefter styres koksforbrændingen udelukkende med underluften i askelågen, som er primærluft.

Det vil tage omkring 10 minutter før, at koksene er begyndt at gløde, hvorefter ovnen skal påfyldes igen med endnu et lag koks. Det anbefales, at du lader laget være af en tykkelse på omkring 10-12 cm., da det vil give det bedste resultat.

Du skal altid huske at skrue ned for luften, da ovnen risikere at blive rødglødende efter ganske kort tid, hvilket kan resultere i, at pakninger vil smelte, og ovnen vil i værste tilfælde tage skade, og risikerer endda at blive totalskadet.

Energikoks har dog bestemt flere fordele, og er både en energibesparende – og dermed miljøvenlig – og prisbesparende måde at varme op på.

About the Author