Overvejer I at få en ægtepagt med skilsmissesæreje?

Skal I giftes, og i den forbindelse have en ægtepagt? Ægtepagter er nok det mindst spændende ved at indgå i et ægteskab, men på trods af det, er det i mange situationer, en god idé at få en. Skulle det ske at ægteskabet ender ud i skilsmisse, er det en god i idé at få styr på, om ægtepagten skal indbefatte skilsmissesæreje, kombinationssæreje eller en helt tredje form. På den måde sikre I, at en potentiel skilsmisse ender på mere fredelig vis.

Skilsmissesæreje eller fællessæreje?

Når man indgår et ægteskab i Danmark får man automatisk det, der kaldes fælleseje. Med fælleseje, skal hver part opgøre sin formue, ved separation. Har den ene part mere af værdi, skal halvdelen af værdien afleveres til ægtefællen, således at der opstår ligedeling. Har du en virksomhed, eller andre aktiver, du ønsker at beholde for dig selv ved en potentiel skilsmisse, er det en god idé at indgå i en ægtepagt med enten skilsmissesæreje eller kombinationssæreje.

Hvilken form for særeje skal I vælge?

Ved skilsmissesæreje er der særeje ved skilsmisse, men fælleseje ved en ægtefælles død. Det er dog sjældent af denne form anvendes i praksis. I stedet anvendes kombinationssæreje, der tager bedre hensyn til dødsfaldsituationer. Den mest brugte form, er ægtefællebegunstigende kombinationssæreje, som indebærer, at der er særeje ved skilsmisse, og at førstafdødes ægtefælle del bliver fælleseje, mens den længstlevende ægtefælles del bliver særeje. Ydermere findes den fuldstændige særeje, der indebærer særeje ved både skilsmisse og død.

Få hjælp til beslutningen

Hvilken form for særeje I vælger afhænger af, hvordan I ønsker arven fordelt. Hvis i skal giftes og ønsker at indgå en ægtepagt med skilsmissesæreje eller en af de andre muligheder, kan det anbefales at kontakte Ret&Råd i Århus. Så hjælper de jer frem til, hvilken form for særeje, I skal vælge. De kan kontakte på am@ret-raad.dk.

About the Author