Hvad går tyvene efter? En låsesmed fortæller og giver gode råd

Ferien er på vej! Og det betyder sol, varme og fri for langt størstedelen. Men det er også tidspunktet, hvor flest personer forlader hjemmet – og dermed stiger risikoen for indbrud markant.

Mange danskere drager sydpå, så snart det er ferietid. I mange år har syden i Europa tiltrukket tusinder af danskere, men østen har også de seneste år været stor aftager af turister. Lige meget om man drager til det eksotiske Thailand eller lækre Toscana, så er ens hjem ekstremt udsat herhjemme. Mange oplever at få besøg at tyvene, mens de er ude og rejse, og det betyder, at de kommer hjem til ødelæggelse inden for husets fire vægge. Men der er heldigvis flere måder, man som rejsende dansker kan undgå tyvene.

Hvor gør-det-selv ikke virker, når du er bortrejst

Mange danskere tror, de kan sikre deres hjem med hjemmelavede løsninger. De monterer selv låse på vinduer og døre, mens de trækker gardiner og skodder for. Men en professionel tyv ser nemt et let bytte, og de hjemmelavede løsninger er ikke et match værdigt for en professionel tyv, der måske har haft det som sin levevej i mange årtier. Du skal med andre ord sikre dig, at en professionel låsesmed har undersøgt og tjekket hele dit hjem ordentligt igennem, hvis du vil øge chancerne for at vende hjem til huset uden, at der har været ubudne gæster på besøg.

Derfor kan du med fordel hyre en specialist som kan evaluere din situation og vurdere, hvordan du netop står stillet. Låsesmeden vil undersøge dine nuværende låse og se, om de er for gamle eller ligefrem uduelige. Mange ældre boliger lider af alt for gamle sikkerhedsløsninger, og de er derfor ofte udsat for indbrud. En låsesmed vil også gå dine vinduer igennem – især dem, der findes i kælderen (hvis du da har sådan én). Kældervinduer er ofte ”point-of-entry” for tyve, da de ofte bliver overset af ejeren, når han eller hun selv evaluerer sin sikkerhedssituation. En god måde til at holde tyvene ude af kælderen er ved at få sat et jerngitter op bag vinduerne. Det kan godt være, tyvene kan få vinduet op, men de møder en umulig udfordring, når de står ansigt til ansigt med et stålgitter. Her skal man bruge en decideret båndsav, hvis man vil komme igennem – og sådan en larmer meget. Så meget endda, at det vil tiltrække uønsket opmærksomhed for tyven.

En låsesmed kan derfor være den helt rigtige løsning, når din sikkerhedssituation skal vurderes.

Hvordan vælger man den rette låsesmed?

Det kan nogle gange være en udfordring at finde en låsesmed, man gerne vil have står for hele ens hjemmesikkerhed. Man skal kunne stole på hinanden, og der skal være en klar kommunikationslinje fra boligejer til låsesmed i tilfælde af uforudsete hændelser. Derudover er der mange låsesmede på markedet, som kan gøre det svært at gennemskue, hvem der er det helt rigtige valg. En god måde til at finde den helt rigtige sikkerhedshjælper er at spørge venner og familie. Der er helt sikkert én eller flere, der har stået i samme situation, og derfor kan der være meget hjælp at hente, hvis man udfritter dem. Har du en fætter, en tæt ven eller anden person i dit netværk, så inviter dem på kaffe og hør, hvordan de har gjort det. Tag gerne én, der er i samme situation som dig. Bor du selv i lejlighed, så for du ikke så meget ud af at invitere én ind, der bor på en gård. Find gerne én, der sidder i samme situation som dig.

I samme ombæring er det en god ide at gøre sig forestillinger om, hvor stort ens budget er til sikkerhedsoptimeringen af hjemmet. Man kan få løsninger i stort set alle prisleje. Alt fra flere hundrede tusinder kroner til under 10.000. Men det hele afhænger af dine behov og forventninger. Vil du gerne følge med på overvågningskameraerne fra bilen, kræver det en større investering, end hvis du blot vil have en sikkerhedsalarm. Gør dig overvejelser over, hvor stort et beløb, du vil bruge på din og din families sikkerhed.

Det er også altid en god ide at kigge på anbefalinger. Anbefalinger kan give en indikation om, hvor kompetent, den enkelte låsesmed egentlig er. Dog skal anbefalinger også tages med et gran salt. Selvom du kan læse mange gode anbefalinger, så kan der være et hav af kunder, der ikke er tilfredse med servicen. Det fremgår bare ikke af anbefalingerne på låsesmedens hjemmeside. Man kan evt. tage et kig på Trustpilot for at se, om der er nogle, der har haft andre oplevelser.

Som det sidste men næsten absolut vigtigste skal du sikre, at den låsesmed, du vælger, er certificeret. En låsesmed, der ikke er certificeret, er at spille russisk roulette med sit hjem. Spørg derfor altid efter dokumentation, hvis du blot er det mindste i tvivl.

About the Author