En øjenoperation kan hjælpe dig med at smide brillerne for evigt.

Historien bag menneskers kamp mod dårligt syn

Dårligt syn har alle dage været noget, som mange mennesker måtte leve med. Historiebøgerne kan berette om flere kejsere og konger, der var plaget af et dårligt syn. I dette indlæg giver din yndlings blog – BANQ – dig den fulde historie bag menneskets kamp mod dårligt syn og alle de fantastiske opfindelser, denne kamp affødte. Vi starter ved det første menneske, der vandt kampen mod dårligt syn.

De første briller

Vi skal faktisk helt tilbage til 1284, før menneskeheden opfandt en løsning på problemet. Den italienske opfinder ved navn Salvio D’Armate menes at have opfundet de allerførste briller i verden. Brillerne var fremstillet af primitivt glas eller en form for klar krystalsten. Selve rammen menes at være støbt i jern, og selvom de var primitive, så skulle disse briller altså have hjulpet betydeligt på lansynethed.

Menneskeheden var dog langt fra færdig med opfindelserne, og knap 200 år senere kom næste skridt i kampen. Denne gang var opfinderen også fra Italien, hvilket virkelig understøtter det Italienske folkefærds historiske opfindsomhed. I 1400-tallet var det Nicholas af Cusa, der var den første til at løse gåden om briller til nærsynethed. I næsten 200 år havde de nyopfundne briller kun kunne bruges af personer med langsynethed, men Nicholas af Cusa kom på en revolutionerende opfindelse – styrke. Ved at lave brilleglas med forskellig styrke kunne hjælpemidlet nu hjælpe nærsynethed, langsynethed og såkaldt gammelmandssyn.

Et brilleglas til hvert øje

Den næste til at revolutionere brillerne var ingen ringere end den amerikanske forfader Benjamin Franklin, der i 1784 opfandt bifokale linser. Nu kunne mennesker, hvor hvert øje havde brug for forskellig styrke, også få hjælp til at se bedre. Briller fortsatte med at blive mere og mere populære i takt med, at videnskaben bag brillerne blev mere kompliceret. Allerede i 1500-taller kan vi læse, at adelsfolk brugte briller som et statussymbol, da de stadig var forbeholdt for overklassen. I 1900-taller begyndte brilleproducenter at bruge andre materialer til stellet, der nu blev produceret i alt fra titanium til stål.

1900-tallets vidundere

Som vi alle ved, var 1900-tallet ensbetydende med et hav af nye opfindelser, der fandt vej til borgernes hjem. I dette århundrede kom et helt nyt hjælpemiddel til – nemlig kontaktlinser. Nu var det ikke længere nødvendigt at bære rundt på de skrøbelige briller – og samtidig kunne man nu se perfekt med linser, uden at det var synligt for andre. Denne opfindelse blev dog hurtigt overgået af en anden revolution, der ændrede samfundet med al hast: laseren. Det skarpe lys har muliggjort alt fra stregkoder til internettet – og det var altså også laserlyset, der endte med at løse menneskehedens kamp mod ringe syn. Mod slutningen af 1900-tallet blev det nemlig muligt at udføre en øjenlaseroperation, der helt fjernede patientens afhængighed af briller og linser. Selv med disse nye videnskabelige vidundere, er brillerne faktisk stadig en af de mest populære hjælpemidler til svagtseende.

About the Author