Kosttilskud – vitale vitaminer og mineraler

Kosttilskud er et præparat, der både findes i pille/tablet form samt i flydende form. Formålet med kosttilskud er at tilføre kroppen supplerende vitaminer, mineraler og essentielle aminosyrer.

Hvis man spiser tilstrækkeligt alsidigt, har man normalt ikke brug for kosttilskud. Men der kan være forskellige grunde til, at man er forhindret i dette.

Det er vigtigt at sørge for at få nok vitaminer, da disse er nogle organiske forbindelser, som kroppen benytter i stofskifteprocesserne. En stofskifteproces er vigtig, idet den sørger for at omdanne mad til brændstof for vores krop. Da kroppen ikke producerer nok vitaminer selv, må vi sørge for at indtage de fleste vitaminer gennem kosten eller som kosttilskud. Kroppen er tilbøjelig til f.eks. at danne vitamin B, vitamin D samt vitamin K.

Selvom kroppen er i stand til at danne nogle af de livsnødvendige vitaminer selv, er det ikke ensbetydende med at den producerede mængde er nok til at dække ens vitaminbehov. F.eks. kan kroppen, som tidligere nævnt, selv danne D-vitamin. Kroppen danner dog langt fra den mængde D-vitamin som vi har brug for. Vi må derfor få vitaminet fra en anden kilde som f.eks. solen. Da vi i de nordligt liggende lande, har færre solskinstimer, er det specielt vigtigt for os, at indtage vitamin D som kosttilskud.

I modsætning til vitaminer, danner kroppen slet ikke mineraler selv. Mineralers tilstedeværelse er vital, da kroppen ikke kan benytte vitaminerne uden mineraler. Man skal huske på at mineraler og vitaminer altid går hånd i hånd og køber man vitaminer, er det vigtigt at være sikker på at man får mineraler nok.

Gulerødder indeholder meget A-vitamin. Hvis man ikke får nok af dette, kan det gå ud over ens syn. Det er desværre ikke alle der kan tåle at spise gulerødder. Det er derfor godt i en sådan situation at spise A-vitamin eller betacaroten.

Mange mennesker i dag vil gerne undgå fedt, men man skal huske på at en vis mængde fedt er livsnødvendigt for os. Der er desuden forskel på fedt; der er de mættede fedtsyre, som er vitale for mennesket og de umættede, som man skal holde sig langt fra. Man kan få mættede fedtsyrer ved at spise fisk. Men det er de færreste, der spiser den mængde fisk om ugen, som skal til for at dække ens behov for mættede fedtsyre. Det er derfor vigtigt af få fedtsyrerne fra fiskeolie-kosttilskud. Hvis man er vegetar, kan man i stedet indtage hørfrøolie, som også består af mættede fedtsyrer.

Vi ved alle at det også er vigtigt at få nok fibre. Fibre har nemlig en stor betydning for fordøjelsen. Hvis du er dårlig til at huske, at spise fiberrig mad, er det også muligt at købe fibre som kosttilskud.

Der findes mange forskellige slag kosttilskud, som hvert især vitalt formål. Hvis du gerne vil vide mere og få mere kendskab til kosttilskud end nævnt, kan du læse mere på f.eks. naturoghelse.dk.

About the Author