Koglen – den unikke Koglen lampe designet af Poul Henningsen

Ser man på dansk design gennem tiden, kommer man ikke uden om Poul Henningsen og hans mange udgaver af PH lamper og selvfølgelig Koglen. Disse lamper er i dag verdenskendte, og mange ville ønske at de havde en af disse fantastiske lamper hængende i deres hjem.

Dansk design har i mange år været meget populært ude i verden, men specielt designere fra 40’erne, 50’erne og 60’erne har været med til at sætte Danmark på verdenskortet indenfor for møbeldesign, belysning og generelt interiør.
Mange af designerne hentede inspiration fra naturen og dagligdagen, og alle forsøgte at skabe noget ekstraordinært, men få formåede at skabe lamper som Poul Henningsen. Han skabte oprindeligt Koglen ud fra en 30år gammel skitse, men først senere fik den navnet ”Kogle” lampe på grund af sine mange lang, der mindede om en grankogle.

Koglen blev designet i 1957 til den dengang nye Langeliniepavillon, hvor arkitekterne Eva og Niels Koppel ønskede at Poul Henningsen designede en lampe specielt til dette nye sted. Koglen blev til at starte med kun lavet i tre størrelser, hvor den mindste var 60cm i diameter, og desuden blev den fremstillet i tre farver; matteret kobber, rustfrit stål og hvidlakeret. Den store efterspørgsel gjorde sidenhen, at man begyndte at producere Koglen i en mindre størrelse, 48cm i diameter, så det var lettere for private at finde plads til den i deres hjem.

Poul Henningsens arkitektoniske evner ses tydeligt i hans design, hvor skærmene på lamperne er placeret meget strategisk, så lyset kommer ud uden at blænde på nogen måde. Koglen er ingen undtagelse – lampen består af hele 72 blade, som er samlet i rækker af seks. Den specielle konstruktion gør, lyset fra lyskilden rammer indersiden af bladene, hvorpå det reflekteres til de underliggende oversider af Koglens blade. Desuden gjorde designet det muligt at skjule lyskilde, så den ikke ses udefra.

Selv mere end 50år efter at Poul Henningsens designede denne lampe, ses den stadig som et flagskib indenfor dansk design og er et klassisk eksempel på, hvordan man kombinerer det funktionelle med æstetisk. Koglens unikke design, som samtidig er meget klassisk, har gjort, at den i dag stadig passer ind i moderne hjem. Mange andre designere har siden forsøgt at skabe et lignende design, men ingen har formået at skabe et så originalt design, som Poul Henningsen gjorde det.

About the Author