Spar op til 95 % på din el-regning med lysstofrør og LED pærer

Har du nogensinde prøvet at lave regnskab over, hvor mange penge du bruger om året på el? Hvis ikke, ville du nok blive chokeret over, hvor meget af ens el-regning, der skyldes et dyrt forbrug af el til lyskilder.

Hvis du er blandt dem, der stadig bruger glødepærer som primær belysning i din bolig, har du garanteret flere gange forbandet langt væk, at du næsten hver måned skal ud og proviantere pærer igen. Men i stedet for at sidde fast i en ond cirkel og bruge kæmpe summer af penge hvert år på dine lyskilder, så skift til enten lysstofrør eller LED pærer, og spar helt op til 95 % på din elregning.

lysstofrør

Lysstofrør + LED pærer, de billigste lyskilder
Ved at skifte de almindelige lyspærer eller glødepærerne ud med lysstofrør og LED pærer, kan du spare mange tusinde kroner hvert år, hvilke du kan bruge på ting der garanteret er sjovere end lyspærer. Selvom lysstofrør og LED pærer ikke umiddelbart er billigere i køb, så er de langt billigere i el. Hvor et lysstofrør holder op til 20.000 timer, så holder LED pærer helt op til 50.000 timer. Det vil med andre ord sige, at når du har købt en LED pære, så kan du vente godt 5,5 år med at købe en ny igen. Med lysstofrør skal du også kun tænke på at ”stocke up” sjældnere end hvert andet år.

Hvad er det mere præcist at lysstofrør og LED pærer er?
En LED pærer, hvilket er en forkortelse for light-emitting diode, er en elektrisk lampe, som anvender en faststof-lyskilde af lysdiode-chips. Lysdioderne kan være uorganisk-, organisk- eller polymer-lysdioder. En LED pærer giver et hvidligt lys, hvilket bygger på den Japanske virksomhed Nichia’s opfindelse af den blå diode (InGaN). En LED pære giver et fluorescerende, bred-spektret, hvidt lys. Det er meget vigtigt, at man ikke pakker en lampe med en LED pærer, eller en LED pærer i sig selv, ind, da denne type lyskilder opnår meget høj varme.

Et lysstofrør er en smule mere teknisk. Det består af et gasudladningsrør, hvilket er en massebetegnelse for lyskilder. Et lysstofrør omsætter elektrisk energi til lysenergi og giver derfor ligesom LED pærer et transcendent, fluorescerende lys. Lysstofrøret fungerer ved at gassen fra kviksølvdampe og ædelgas i det indvendige glasrør udsender ultraviolet stråling, hvilket sker på grund af en vedvarende elektrisk udladning. Den ultraviolette stråling absorberes efterfølgende i et fluorescerende stof på indersiden af røret.

På den måde omsættes en del af den ultraviolette stråling til et synligt lys, deraf også navnet ”lysstofrør”.
Et lysstofrør er oftest lige eller bøjet, og bruges ofte som belysning til steder, hvor der er behov for meget lys.  Har du for eksempel brug for kun at oplyse et enkelt sted, så kan du med fordel vælge at hænge et lysstofrør op.

Er der flere grunde til at skifte til lysstofrør og LED pærer?
Ud over de allerede nævnte grunde til at skifte dine lyskilder ud med enten lysstofrør eller LED pærer, så er de to lyskilder også langt grønnere og mere bæredygtige former for belysning. Det er de både fordi at du ikke kommer til at smide så mange brugte pærer ud samt fordi du vil formindske dit forbrug af el. Man kan altså sige, at det både er godt for dig, din pengepung og for naturen. Derudover kan du lige så godt skifte allerede nu, da du snart ikke har mulighed for at støve glødepærer op nogen steder. Inden for de næste par år vil butikkerne nemlig stoppe med at sælge dem, da de spilder alt for meget energi.

About the Author